Alita: Battle Angel

Det finns en hel del filmer som platsar under kategorin elektronik i Hollywood och många av dem hör hemma inom genren science fiction. Här kan robotar, AI, framtiden och utomjordiska civilisationer utforskas fritt. En hel del dystopiska världar platsar här och inte sällan består produktionerna av många olika komponenter. Filmen Alita Battle Angel från 2019 hämtar sin inspiration från japansk manga. Rosa Salazar spelar huvudrollen som Alita och James Cameron är en av manusförfattarna.

Minnesförlust

Åskådarna får följa med på ett äventyr som utspelar sig år 2563, cirka 300 år efter att jorden härjats av ett världskrig. Filmen inleds i en dystopisk värld där staden Salem svävar ovanför jordklotet som har blivit världens soptipp. Invånarna i Salem slänger sina elektroniska sopor rakt ner i Iron City. Forskaren Dyson Ido, som spelas av Christoph Waltz, går på dagliga utflykter till sopberget för att leta efter reservdelar till sin forskning. En dag hittar han de elektroniska komponenterna till en sargad cyborg. Han tar med sig huvudet hem och när han kopplar upp det till sin tekniska utrustning ser han att den kvinnliga cyborgen lever. Han förser hennes huvud med en kropp och döper henne till Alita efter sin döda dotter. Alita upptäcker världen på nytt och minns inget alls från sitt tidigare liv. I takt med att hon hittar sin plats i den nya tillvaron vaknar gamla instinkter till liv.

Det visar sig att Alita är en uråldrig krigare med enorma krafter och kunskaper som kan förändra hela världen, men först måste hon ta hand om en armé av cyborgfiender och tackla den allra första spirande romansen. Hon har världens mäktigaste man emot sig och frågan är om hon överhuvudtaget överlever utmaningen.

mh-purity-lite