A-X-L

Ibland porträtteras även djur när elektronik och science fiction förenas i ett härligt filmäventyr. Filmen A-X-L från 2018 handlar om ett topphemligt militärt robotprojekt. Projektet kallas A-X-L och är i själva verket en AI-robot i form av en hund. Robothunden var tänkt att skydda framtida soldater och befann sig i utvecklingsfasen när en övning gick snett och hunden kom bort. Militären letar efter sitt hemliga projekt som kan vara livsfarlig i fel händer när tonårspojken Miles Hill hittar robothunden skadad och ensam i öknen.

Bästa vänner

Miles lyckas aktivera robothundens förmåga att knyta an till sin ägare och en djup vänskap utvecklas. Miles är dock ingen vanlig tonåring utan något av en ensamvarg med sociala problem. Hunden skyddar honom mot allt och alla samtidigt som pojkens självförtroende långsamt börjar återhämta sig. Hunden A-X-L genomgår också en förändring då hans artificiella intelligens låter honom anpassa sig efter de rådande omständigheterna. Vänskapen mellan hunden och pojken liknar alltmer förhållandet mellan ett vanligt husdjur och dess ägare. Skillnaden är dock att de båda inte riktigt inser att robothunden i själva verket är ett dödligt vapen. Tilliten och lojaliteten som hunden känner gentemot Miles får honom dock att välja pojken framför den forskare som skapat honom. Miles inser dock vad som kommer att hända om militären hittar A-X-L och anförtror sig åt vännen Sara Reyes för att skydda hunden.

Konfrontation

Det hela kan naturligtvis inte fortsätta utan agenterna som letar efter hunden hittar honom. Lojalitet och kärlek testas när elektroniska och teknologiska kedjor tyglar robothunden som gång på gång slår sig lös. Militären visar dock att de aldrig tänker ge upp. Kampen fortsätter tills robothuden tillfångatas, inaktiveras eller förstör sig själv. Frågan är hur långt det hela får gå innan besluten blir oåterkalleliga. Vem är vän och vem är fiende i en värld där lojalitet kan köpas för pengar?

mh-purity-lite