Mobiltelefonen har förändrat vårt beteende

Mobiltelefonen är förmodligen en av de elektronikprylar som har inneburit den största förändringen i människors beteendemönster. På 90-talet började mobiltelefonerna slå igenom stort hos gemene man och dessa innebar ett ganska påtagligt förändrat beteende hos folk. Plötsligt kunde man ringa och bli nådd via telefon var man än befann sig, förutsatt att det fanns mobiltäckning på platsen. Nu behövde man inte längre vara hemma när man väntade på ett viktigt samtal.

Textmeddelanden via sms

Istället för att ringa från sin hemtelefon och bestämma träff med någon på en viss plats ett visst klockslag kunde man numera ringa och bli uppringd när man var på stan. Mobiltelefonerna innebar även möjlighet att skicka sms, det vill säga korta textmeddelanden, ifall man inte ville ringa. Inte minst vad gäller nödsituationer har mobiltelefonen spelat en viktig roll. Om man till exempel råkar ut för en trafikolycka ute i obygden, långt från närmaste fasta telefonlina, kan man enkelt ringa SOS Alarm från sin mobiltelefon.

Smartphonen slår igenom

Med åren blev mobiltelefonerna allt mer sofistikerade och började mer och mer likna små handdatorer. Denna typ av mobiler fick benämningen smartphones. Det var dock först efter att Apple lanserade sin första generations iPhone 2007 som startskottet för en helt ny typ av smartphones inleddes. Pekskärmsgränssnittet som iPhone populariserade är idag standard på så gott som alla smartphones.

I takt med att mobilerna har fått allt större och mer högupplösta skärmar, GPS, bluetooth, flertalet kameror och annat har de också börjat dra mer ström. Med hjälp av just sin smartphone kan man dock hålla koll på sin elförbrukning på ett enkelt sätt. Genom att ladda ner Greenelys app från App Store eller Google Play kan man helt kostnadsfritt få en översikt över sin elförbrukning. Man kan till och med få upp notiser i mobilen under specifika klockslag då elen är dyrare än vanligt.

Dagens smartphones med flerkärniga processorer och snabba grafikkretsar är otroligt kraftfulla och inte sällan överträffar prestandan i mobiltillverkarnas flaggskeppsmodeller den hos många bärbara datorer. Den lilla skärmen och frånvaron av ett fysiskt tangentbord gör dock att smartphones inte lämpar sig för att helt ersätta en dator, även om de rent prestandamässigt är kapabla till det.

mh-purity-lite