ActiLeg
Även Sverige ligger i framkant när det gäller hjälpmedel för rörelsehindrade. För personer i till exempel rullstol har uppfinningen ActiLeg haft avgörande betydelse för rörelseförmågan. Mer information om produkten kan man hitta på Google med hjälp av en enkel sökning. Framför allt är det möjligheten till rörelse som har förbättrats. ActiLeg är konstruerad som en tandemcykel som saknar hjul. Den har dock pedaler som är sammankopplade så att personerna som ska använda den sitter mittemot varandra. En trampar och den rörelsehindrade följer med i rörelsen och upprätthåller muskulatur och cirkulation. Utrustningen är lätt att förflytta och kan användas i princip var som helst. Den rullas helt enkelt fram till platsen där man vill träna.
Anpassningsbar
Apparaten är inte bara lätt att förflytta utan som träningsutrustning är ActiLeg även lätt att anpassa efter användarens behov. Den som är träningskompis hjälper till att hålla takten efter den intensitet som behövs. Maskinen har blivit populär inom äldrevården, men kan även köpas av privatpersoner som vill träna benmuskulaturen.
Sten Bodin
Många av världens bästa uppfinningar blir till ur ett akut behov, så var även fallet med ActiLeg. Uppfinnaren Sten Bodins pappa drabbades av demens, en sjukdom som gradvis även kom att påverka kroppen och möjligheten att röra på sig. Pappan blev fysiskt alltmer svag och varje gång Sten besökte honom på boendet fann han honom sittandes i sin rullstol. Det fanns inga tillgängliga hjälpmedel för att kunna motionera benen och behålla cirkulationen. På grund av demensen kunde pappan heller inte gå på en vanlig promenad eller delta i gymnastik. Han hade tappat förmågan att förstå vad han skulle göra och varför. Tankarna och oron fick Sten Bodin att gnugga geniknölarna riktigt ordentligt och resultatet blev apparaten ActiLeg som hjälper såväl yngre som äldre att träna sina benmuskler trots att de är hänvisade till ett rullstolsburet liv.
Tyvärr fick Stens pappa aldrig vare sig uppleva eller använda sonens geniala uppfinning. De fick aldrig prata om barndomens alla cykeläventyr samtidigt som de trampade tillsammans, men tack vare behovet som uppstod fick alla stillasittande människor en ny möjlighet. Ett stort antal vårdgivare över hela landet använder sig numer av Sten Bodins uppfinning och rullstolsburna kan erbjudas en aktivitet istället för att fastna i en helt stillasittande tillvaro. Det är dessutom inte bara personalen som kan använda ActiLeg utan även anhöriga som kommer på besök. Vyerna vidgas samtidigt som samtalet åter kan ta plats. Under tiden som man cyklar tillsammans kan man prata om i princip vad som helst. Minnet kan tränas genom att hålla takten till ramsor och sånger från förr samtidigt som Sten Bodins önskan om att dela ett sista cykeläventyr med sin pappa faktiskt går i uppfyllelse genom att andra får möjlighet att göra just detta. Det finns uppfinningar som ger ett mervärde som inga pengar i världen kan ersätta.