Inredningstips: Mysig stämning

Jag har funderat på att göra om hemma och byta ut delar av inredningen. Trenden som har varit med att allt ska vara vitt, stilrent och med inslag av marmor och platsbyggda bokhyllor börjar kännas tröttsam. Jag vill att mitt hem ska se ut mindre som en mäklarannons och mer som ett välkomnande kryp-in där man kan bo och trivas.

När den vita och minimalistiska trenden kom var jag en av de första att hoppa på den. Det var skönt att städa ur hemmet och få det ljust och fräscht. Saker skulle vara antingen funktionella eller stilrena, något annat fanns det inte utrymme för. Möjligtvis en enstaka tavla eller matta i lite färg för att bryta av.

Ett tag ville jag knappt sätta upp barnens teckningar på kylskåpet för att jag tyckte att det förstörde katalogkänslan man fick av att kliva innanför dörren till mitt hem.

Idag känner jag precis tvärtom. Nu vill jag in med dovare belysning, mer färger och mjuka kanter. Jag vill att mitt hem ska kännas välkomnande och varmt både för familjen och för alla gäster som hälsar på oss.

Byt ut belysningen

Det första jag kommer att göra är att byta ut belysningen. Ut med spotlights och vitt sken, in med mer rustika lampor med ett gulare och behagligare ljus. Riktigt fina och prisvärda taklampor hittar man hos Lampgallerian. De har så många fina varianter som passar perfekt in i ett varmt hem. Här leker vi med lite olika varianter i olika rum, och kompletterar självklart med golv- och bordslampor med olika vackra skärmar.

Tyger i olika mönster

Nästa projekt jag tänker ge mig an är att byta ut alla tyger. Så småningom ska vår gråa soffa bytas ut till en mörkblå eller vinröd har jag tänkt, men innan dess kan jag göra lite mindre förändringar. Vissa soffor kan man köpa nya överdrag till också, så om du är sugen på ett färgbyte kolla upp det först innan du byter ut hela soffan.

Det jag satsar på nu är mönstrade filtar, kuddar, gardiner och förstås lakan och överkast. Jag kommer byta ut dem lite successivt allt eftersom jag hittar något passande. Det viktigaste är att det går ihop med resten av inredningen i rummet, samtidigt som det gärna får sticka ut lite.

Fördelen med att lägga stor vikt vid dessa saker är att allting är lätt att byta ut och vika undan. Jag planerar att ha olika uppsättningar med kuddar, filtar och gardiner och sedan byta ut dem säsong efter säsong. På det sättet skapar jag en förändring och uppfräschning ofta, utan att det behöver kosta pengar varje gång.

Vad är ditt bästa tips för att göra hemmet lite mysigare? Gillar du “ljust och fräscht”-trenden eller känner du som jag att det är dags för något annat nu?

mh-purity-lite