Lifestraw

Det finns en hel del framstående tekniska och elektroniska uppfinningar som har förändrat världen för alltid, både på gott och ont. Tyvärr har flertalet av dem i ett större perspektiv även lett till globala problem med snedfördelning av jordens resurser. Som ett resultat av uppfinningar som vapen, elektricitet, järnväg, flyg och naturligtvis bilar har stora delar av världen koloniserats och erövrats med svält och död i sitt kölvatten samtidigt som samhällen och länder inte hade kunnat utvecklas utan dessa innovationer. Här ska vi titta närmare på uppfinningar som kan förbättra livet för utsatta människor och som kan göra skillnad på andra sätt än att skilja rik från fattig. Detta handlar om mikrofiltreringsmembranteknologi.

Vattenfilter

Vattenfiltret Lifestraw är en revolutionerande och genialisk uppfinning som filtrerar smutsigt vatten så att det blir drickbart. Visserligen kan filtret inte rå på virus, men numera finns en variant som filtrerar bort larver, vilket har haft stor betydelse för bekämpandet av den fruktade guineamasken. Filtret renar vattnet från smuts, mikroplaster, parasiter, bakterier och larver. Lifestraw finns i olika varianter där man kan rena vatten i behållare för förvaring, eller i bärbara behållare. Filtret finns också i mindre varianter anpassade för situationer där man befinner sig på resande fot. Denna uppfinning gör livet enklare för människor i utvecklingsländer och bekämpar sjukdomar som sprids via kontaminerat vatten. Den som vill läsa mer om global hälsa, svält och sjukdomar som ebola kan hitta en hel del information på WHO, World Health Organisation. Tack vare Lifestraw har människor i utsatta områden möjlighet att rena vatten och undgå sjukdomar som kolera, hepatit E, dysenteri, ehec, salmonella och tyfus. Sugröret avlägsnar 99,99 procent av de vattenburna bakterierna.

Grundaren

Mannen bakom uppfinningen heter Mikkel Vestergaard Frandsen och han driver företaget Vestergaard som har tagit fram produkten Lifestraw. Den första prototypen kom redan 2005 och har sedan dess figurerat i en rad undersökningar i bland annat WHO:s regi. Produkten har fått en rad olika priser och utmärkelser genom åren och ingår i program världen över för att hjälpa humanitära krisområden. Även om företaget tjänar pengar på uppfinningen kommer intäkterna främst från lanseringen i rika länder där den portabla varianten används av friluftsmänniskor och vandrare som befinner sig i vildmarken. När dessa produkter säljs avsätts en viss procent som går direkt till projektet i utvecklingsländerna. Det finns även portabla flaskor som enkelt omvandlas till ett filter för att samla in, filtrera och förvara vatten.

Uppfinningen tacklar effektivt vattenburna sjukdomar som varje år tar livet av miljoner fattiga människor i u-länder över hela världen. Alarmerande siffror från WHO visar att över en biljon människor saknar tillgång till rent vatten. Även de som har tillgång till vatten saknar förmåga att omvandla detta till hälsosamt dricksvatten, vilket innebär att de är tvungna att dricka vatten som sprider dödliga sjukdomar. Lifestraw har mött ett behov och en efterfrågan som är möjlig att realisera. Framställningsmetoden är billig samtidigt som materialet och metoden är enkel. Lifestraw ger fattiga människor tillgång till rent vatten.

mh-purity-lite