Sköt om din brandvarnare

Att ha en brandvarnare i hemmet är obligatoriskt. Det finns inga ursäkter för att inte ha en. Om du bor i hyreslägenhet är chansen hög att din hyresvärd ger dig en brandvarnare. Om du måste ordna en själv kostar de inte mycket. I många fall kan din fastighetsförvaltning ta hand om underhållet av din brandvarnare. Det hindrar dock inte att du själv bör se över brandvarnaren emellanåt:

  • Du bör rengöra brandvarnaren åtminstone en gång per år. Dammsug den utvändigt och torka av den med en trasa.
  • Hur vet du om du behöver byta batteri? Vissa brandvarnare ger ifrån sig ett litet ljud med jämna mellanrum när det är dags för batteribyte. På andra varianter blinkar testknappen.
  • Du bör kontrollera att brandvarnaren fungerar i samband med att du varit hemifrån en längre tid. Tryck på testknappen och säkerställ att den låter och hörs.

Hur många brandvarnare ska du ha? Om du bor i en liten lägenhet räcker det med en. Fast många skulle nog säga att du inte kan ha för många. Det är inte fel att sätta en brandvarnare i varje rum. Om du har en i varje rum kommer förstås varningen för eventuella bränder fortare och då ökar chansen att du ska kunna ta dig till säkerhet. Brandvarnare är antingen joniska eller optiska. I det förstnämnda fallet används en radioaktiv isotop för att upptäcka rök. I det andra fallet är det en ljussensor som upptäcker röken.

mh-purity-lite